Delegacija Srbije boravila je u studijskoj poseti Španiji od 16. do 21. juna 2019. godine kako bi se iz prve ruke upoznala sa uspešnim načinima kojima se Španija bavi tretiranjem i sanacijom otpada i otpadnih voda.

Članovi delegacije imali su priliku da posete sedište ‘Eptise’ u Madridu, razgovaraju sa španskim zvaničnicima i ekspertima u Ministarstvu za ekološku tranziciju Španije, kao i predstavnicima gradova  Madrida i Sevilje. Delegacija Srbije upoznala se zakonskim rešenjima Španije koja regulišu tretiranje i sanaciju otpada i otpadnih voda, kao i sa direktivama i dokumentima o preventivnim akcijama koja po tom pitanju treba da preduzme državna administracija Španije.

Takođe su obišli postrojenja za vodu i preradu otpadnih voda Emasesa u Sevilji, kao i Tehnološki park ‘Valdemingomez’ koji se bavi tretmanom i reciklažom svog čvrstog otpada u Madridu. Srpskoj delegaciji predstavljena je i Direktiva Španije o otpadu i prateći zakoni o otpadu i kontaminaciji tla koja uspostavlja hijerarhiju gde je prevencija otpada prioritet strategijee za zaštiti životne sredine i zdravlja.

U delegaciji Srbije bili su predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede, kao i predstavnici grada Niša i Čačka i opštine Raška. Studijska poseta Španiji bila je organizovana u okviru projekta „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ (PEID) koji finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a sprovodi Ambasada Švedske u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine.