Projekat „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ (PEID) počeo je 1. septembra 2016. godine i trajaće tri godine. Njegov cilj je da doprinese pripremi prioritetnih projekata koji će biti spremni za finansiranje i sprovođenje u okviru sektora zaštite životne sredine. PEID projekat će pružiti tehničku podršku Odeljenju za upravljanje projektima (DPM) u sklopu Ministarstva zaštite životne sredine, kao deo procesa razvoja i jačanja mogućnosti i kapaciteta. Podrška će omogućiti DPM-u da razvije prioritetne projekte koji će doneti strateški doprinos ili omogućiti pripremu manjih projekata kako bi se oslobodila raspoloživa sredstva  dok traje  finalizacija glavnih projekata.

Cilj PEID projekta je da se postigne:

  • unapređenje pripreme infrastrukturnih projekata
  • priprema tehničke dokumentacije za sprovođenje odabranih prioritetnih projekata
  • povećanje kapaciteta Ministarstva zaštite životne sredine (DPM-a) u pripremi infrastrukturnih projekata u oblasti zaštite životne sredine

Značaj projekta se ogleda i u poboljšanju razumevanja različitih ciljnih grupa o potrebi unapređenja postojećeg ili izgradnje novih postrojenja i infrastrukture u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama u Srbiji, ne samo u cilju zadovoljenja standarda EU i Srbije, već i da bi se obezbedilo zdravije okruženje i kvalitetniji uslovi života za sve građane Srbije, čime će ujedno biti pruženi i benefiti za jači ekonomski razvoj.

PEID finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Projekat sprovode Ambasada Švedske u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Činjenice o švedskoj razvojnoj saradnji sa Srbijom

Švedska razvojna saradnja je vitalni deo dugoročnog i poverljivog odnosa između Švedske i Srbije i njen glavni cilj je da pomogne Srbiji da ostvari jače veze sa Evropskom unijom (EU). Švedska razvojna saradnja za pristupanje Srbije EU iznosi između 10 i 12 miliona evra godišnje i sprovodi se u širokom spektru zajedničkih partnera – srpskih državnih i opštinskih partnera, međunarodnih organizacija, švedskih i međunarodnih nevladinih organizacija, kao i švedskih državnih agencija.