Datum: Petak, 27. novembar  od 13 do 14h
Mesto: Zoom platforma – KreNI konferencije

Prvog dana KreNi konferencije, 27. novembra od 13 sati, održaće se vebinar na temu inovacija u oblasti voda. Predavači su iskusni eksperti sa domaćim i međunarodnim iskustvom u ovoj oblasti – Dragana VasićJean Claude AhMan.

Od pristupa čistoj vodi direktno zavisi život svih nas, naš opstanak i razvoj. Sve je jasnije da za nadolazeće potrebe ljudi za pijaćom vodom, ponovna upotreba otpadnih voda postaje sve važnija. I aktuelna pandemija nam je pokazala da je zarad održivosti neophodno da promenimo svoj odnos prema prirodim resursima. Dobru vest i šansu u ovome predstavljaju upravo inovacije.  Otpadne vode su uglavnom neiskorišćeni resursi, a mogu imati rasprostranjenu primenu u proizvodnji energije, poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji i razvoju.

Tokom vebinara biće više reči o  izazovima zaštite životne sredine u Srbiji, pre svega u oblasti voda, i kako inovacije mogu da doprinesu. Osim domaćih prilika, govoriće se i tome kako su se razvijale i šta su inovacije donele u tretmanu otpadnih voda u poslednjih sto godina na globalnom nivou. Predavači će tokom vebinara zajedno sa učesnicima pokušati da odgovore i na pitanje od ključne važnosti – kako će izgledati buduća planeta, i da li je i kako možemo očuvati plavom?

Jean Claude trenutno predvodi tim, dok je Dragana koordinator na  projektu Sakupljanje i prerada otpadnih voda u Gradu Nišu.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom je najveća „zelena“ investicija u našoj zemlji. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo. Švedska podržava Vladu Srbije i grad Niš sa 1,3 miliona evra u pripremi dokumentacije za postrojenje u okviru projekta „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ – PEID.  EU će u značajnoj meri učestvovati u finansiranju izgradnje samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u realizaciju projekta aktivno učestvuju Grad Niš i Vlada Republike Srbije.

Osim za učesnike KreNI konferencije, vebinar je dostupan i za svu zainteresovanu javnost uz prethodnu registraciju putem linka. Vebinar će biti na engleskom jeziku, uz obezbeđen prevod na srpski.

Kontakt: Danijela Vučić: 066.8528.018 i Vladimir Đorđević: 0603216545