Zahvaljujući projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode u Nišu, naša zemlja je korak bliže ispunjenju strogih evropskih standarda u oblasti životne sredine. Tempo  implementacije se trenutno razmatra u okviru  pregovaračkog poglavlja 27 posvećenog životnoj sredini i klimatskim promenama. Poglavlje 27 je jedno od 35 poglavlja tekovine koja čini osnovu pregovora o pristupanju za svaku zemlju kandidata za članstvo u EU. Naravno, vredno je napomenuti da motivacija za ostvarenje ovih propisa treba prvenstveno da bude poboljšanje kvaliteta našeg okruženja, pa tek onda krčenje puta ka Evropskoj uniji.

Upravljanje otpadnim vodama je jedna od oblasti koja zahteva najviše sredstava za adaptaciju naše administrativne i institucionalne infrastrukture u pripremama za EU integraciju.  Procenjena vrednost buduće niške fabrike za preradu otpadnih voda iznosi oko 60 miliona evra. Izgradnja ovog postrojenja predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih zelenih investicija u Srbiji, a sprovodi se uz pomoć Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj, Evropske unije i Grada Niša uz podršku Republike Srbije. Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj finansira izradu tehničke dokumentacije kroz PEID program. Sredstva za građevinske radove trebalo bi da  budu obezbeđena uglavnom iz IPA fondova Evropske unije, dok će ostatak obezbediti Grad Niš i Republika Srbija preko Ministarstva zaštite životne sredine.

Grad Niš će krajem godine biti u poziciji da raspiše dva međunarodna tendera za izbor izvođača radova – jedan za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a drugi za izgradnju glavnih kolektora i proširenje kanalizacione mreže.

Pripremne aktivnosti na realizaciji ovako velikog projekta počele su prošle godine, a u toku je uspešan završetak eksproprijacije zemljišta od strane Grada.

Ida Rojteršfer, prva sekretarka ambasade Kraljevine Švedske u našoj zemlji zadužena za razvojnu saradnju, je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim postignućima učesnika u pripremi ovog Projekta. Posle uspešne saradnje u prethodne dve decenije, tokom kojih je Švedska pomagala Srbiji u mnogim sektorima pridavajući posebnu pažnju i značaj zaštiti životne sredine, sada smo pred realizacijom jedinstvenog projekta na ovim prostorima, rekla je ona.

Početak radova se očekuje u narednoj godini.