U toku je priprema projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu koja bi trebalo da se okonča krajem 2019. godine. Projekat u vrednosti višoj od 50 miliona evra će se realizovati uz značajnu podršku švedskog programa PEID (Prioritetna infrastruktura za razvoj i zaštitu životne sredine).

Tim povodom, upravni odbor Švedske razvojne agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) i ambasador Švedske Jan Lundin su 20. marta posetili najveći grad u jugoistočnoj Srbiji. Ugostio ih je gradonačelnik Darko Bulatović.

„Švedska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, uključujući i razvojnu. Zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, gradom Nišem i Evropskom unijom, udružili smo snage da izgradimo postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Upravni odbor želi da zna više o prioritetima za saradnju, kako današnjim, tako i sutrašnjim“, kazala je Ivon Gustafson, predsednica Upravnog odbora.

Gustafson je naglasila neohodnost održivog urbanog razvoja za zdravlje građana, reka, vazduha i zemljišta, ali i za ekonomski rast. Niški projekat, prema njenom mišljenju, imaće mnogo šire razmere od teritorije samog grada s obzirom na to da, zbog geografskog položaja Niša, otpadne vode dolaze do Crnog mora.

Procenjuje se da će buduće postrojenje olakšati Nišavu za oko 11 hiljada tona mulja i čvrstog otpada u toku samo jedne godine. Prečišćavanje će se pozitivno odraziti i kroz poboljšanje kvaliteta života i zdravlja građana, a ne samo njihovog okruženja.

I ambasador Jan Lundin je istakao značaj „ozelenjavanja“ naše domovine. „Svaka članica Evropske unije mora da dostigne određeni nivo prečišćavanja otpadnih voda, sa tim mora da se počne i pre samog članstva. Švedska podržava te prve korake, a kasnije će pomoći fondovi Evropske unije. Ovo se ne bi desilo da srpska vlada nije izrazila želju da bude članica. Ako je komšijama loše, dugoročno ni vama neće biti dobro, a Srbija nije izuzetak. Nadam se da će se jednog dana pevati ‚Niška Banja, čista voda‘“, rekao je Lundin.

Srpska strana nije ništa manje zadovoljna ovim zajedništvom. „Zahvalan sam Švedskoj razvojnoj agenciji na donaciji i velikom radu na ovom – za Niš izuzetno važnom – projektu, kao i ambasadoru Švedske na brojnim sastancima i razgovorima i želji da projekat zaista i uspe. Sada smo blizu finalne faze. Grad Niš je izvršio sve obaveze, kao i projektni tim, i očekujemo da će i nadalje ići sve prema dogovorem dinamičkom planu na zadovoljstvo svih nas“, zaključio je Darko Bulatović.

Švedska je u periodu od 2016. do 2020. godine za reforme zaštite životne sredine u Srbiji namenila oko 20 miliona evra. Pored ove oblasti, sredstva švedskog razvojnog programa u godišnjem iznosu od 11 miliona evra izdvajaju se i za borbu protiv klimatskih promena, jačanje demokratije i vladavine prava i ekonomske integracije.